Skip to content

Ο κρίσιμος ρόλος της 3d εκτύπωσης στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

  • by

Η παραγωγή τροφίμων και ποτών είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Μόνο η αγορά εξοπλισμού επεξεργασίας προβλέπεται να φτάσει τα 84,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Αρκετές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται στον τομέα. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις κόστους, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με έναν 3d εκτυπωτή Markforged στην παραγωγή, χιλιάδες κατασκευαστές στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών καθώς και άλλες βιομηχανίες μείωσαν το κόστος των ειδικών εργαλείων και ανταλλακτικών έως και 90%, υποστήριξαν τον εξοπλισμό που έπαψε να υφίσταται, ελαχιστοποίησαν το απόθεμα ανταλλακτικών και διασφάλισαν την ασφάλεια των χειριστών. Ευτυχώς, η 3d εκτύπωση έχει εξελιχθεί πέρα ​​από τη καθαρή χρήση πρωτοτυποποίησης σ’ ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην παραγωγή. Ας δούμε τις πρακτικές λύσεις που προσφέρει η 3d εκτύπωση για τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών.

1. Διατηρήστε τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης των ανταλλακτικών

Η φθορά του εξοπλισμού παραγωγής οδηγεί σε συντήρηση και διακοπής λειτουργίας, επηρεάζοντας την αποδοτικότητά της. Η 3d εκτύπωση είναι μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για την παραγωγή ανταλλακτικών εξαρτημάτων όπως βραχίονες, προωθητήρες και αρπάγες κατά παραγγελία.

3d εκτυπωμένες αρπάγες ρομποτικού συστήματος

Δείτε για παράδειγμα τους προωθητήρες στις γραμμές συσκευασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για εκτροπή, ταξινόμηση, απόρριψη, εισαγωγή, τροφοδοσία και αλλαγή λωρίδας. Οι ανταλλακτικοί προωθητήρες μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα, εντός του εργοστασίου μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα σημαντικά ταχύτερους χρόνους παράδοσης και χαμηλότερο κόστος ανταλλακτικών σε σύγκριση με την εξωτερική ανάθεσή τους. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη αναμονής για την κατασκευή και αποστολή των ανταλλακτικών και επιτρέπει στη γραμμή παραγωγής να επανέλθει και να λειτουργεί για να αποφευχθεί η δαπανηρή διακοπή λειτουργίας της.

3d εκτυπωμένοι προωθητήρες για τη γραμμή παραγωγής

2. Υποστήριξη παρωχημένου εξοπλισμού

Τα μηχανήματα που είναι υπεύθυνα για τη συνεχή λειτουργία στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μπορεί να είναι από ολοκαίνουργια μέχρι και πολλών δεκαετιών. Καθώς οι κατασκευαστές μηχανών ενημερώνουν τις σειρές προϊόντων τους και παύουν να υποστηρίζουν παλαιότερα μοντέλα, η προμήθεια παλαιών ανταλλακτικών για παλαιότερο εξοπλισμό γίνεται πρόκληση, ειδικά εάν ο κατασκευαστής του μηχανήματος δεν υπάρχει πλέον.

Οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών μπορούν να παράγουν τα παλαιού τύπου εξαρτήματα εσωτερικά μέσω του 3d εκτυπωτή, μειώνοντας τον χρόνο, το κόστος και την πολυπλοκότητα που σχετίζονται με την εξωτερική προμήθειά τους. Αυτή η δυνατότητα όχι μόνο υποστηρίζει τη συνεχή λειτουργία αλλά και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του πολύτιμου εξοπλισμού της εταιρείας.

3. Ενισχύστε τη βιωσιμότητα και μειώστε το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι διακοπές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ελλείψεις και αυξημένο κόστος στην προμήθεια ανταλλακτικών – επηρεάζοντας την ικανότητα των κατασκευαστών να ανταποκρίνονται στους στόχους τους.

Για παράδειγμα, ένα μικρό εξάρτημα όπως ένας οδηγός μεταφοράς, το οποίο χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα για τη μεταφορά προϊόντων κατά μήκος της γραμμής, χρειάζεται επί του παρόντος έως και 12 εβδομάδες για να ανευρεθεί και να παραχθεί. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εκτυπώνουν ανταλλακτικά μέσα σε ώρες ή ημέρες, επαναφέροντας τη γραμμή παραγωγής στην αρχική της δυναμικότητα.

Η 3d εκτύπωση μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού αποκεντρώνοντας τη διαδικασία προμήθειας. Στην περίπτωση μιας γραμμής συναρμολόγησης που πρέπει να ανακατασκευαστεί για να φιλοξενήσει νέα προϊόντα, οι κατασκευαστές απλώς εκτυπώνουν ένα εξάρτημα στο εργοστάσιο. Η εισαγωγή μιας πλατφόρμας ψηφιακής τρισδιάστατης εκτύπωσης στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μειώνει την εξάρτηση των κατασκευαστών από μακρινούς προμηθευτές, μειώνει την υπερβολική δαπάνη για υλικά, μεταφορές και πόρους: όλα αυτά συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη διαδικασία παραγωγής.

4. Κρατήστε τους χειριστές ασφαλείς

Η διασφάλιση της ασφάλειας στη γραμμή παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ευημερία του χειριστή όσο και για τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν την πιθανότητα σημαντικών προστίμων από ρυθμιστικούς οργανισμούς ασφάλειας για παραβάσεις, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης ατυχημάτων και την εφαρμογή διασφαλίσεων για τη μείωση των κινδύνων τραυματισμού που σχετίζονται με τα κινούμενα μέρη. Η 3d  εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ασφαλών, εργονομικών βοηθημάτων και εργαλείων. Παρά την απλότητά τους, αυτά τα εξαρτήματα αποδεικνύονται τόσο οικονομικά όσο και καθοριστικά για τη διατήρηση της ασφάλειας του χειριστή στη γραμμή παραγωγής.


3d εκτυπωμένο ειδικό προστατευτικό για τη γραμμή παραγωγής

Οι ομάδες μηχανικών και σχεδιαστών μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσωτερικά 3d  εκτυπωτές για να αναπτύξουν μια ειδικά σχεδιασμένη προστασία που να αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο που εντοπίζεται στη γραμμή συσκευασίας. Η 3d εκτύπωση προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχεδιασμού σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής, επιτρέποντας στο προστατευτικό να μπορεί να στερεωθεί απρόσκοπτα μέσω των υπαρχόντων σημείων στερέωσης στο μηχάνημα. Οι απαιτήσεις σχεδιασμού για το εξάρτημα επιβεβαιώνονται χρησιμοποιώντας το Simulation, το λογισμικό προσομοίωσης της Markforged για τον έλεγχο και την αποδοχή της αντοχής του εξαρτήματος πριν από την εκτύπωση.

Η 3d εκτύπωση λύνει κοινά προβλήματα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η χρήση της τεχνολογίας της 3d εκτύπωσης εσωτερικά επιτρέπει στους κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος των ειδικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, να καινοτομήσουν με αποτελεσματικότερα σχέδια και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του παλαιού εξοπλισμού. Η 3d εκτύπωση μετριάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές καθώς επεκτείνουν την αυτοματοποίηση στις γραμμές παραγωγής.

Σας ενδιαφέρει η υιοθέτηση της τεχνολογίας 3d εκτύπωσης της Markforged ; Μιλήστε μαζί μας.

Δείτε τους 3d εκτυπωτές της Markforged επιλέγοντας εδώ.